Блог

random blog post Визитките
Какво трябва да знаем за техните размери
random blog post Хартията
Малко информация относно характеристиките на хартията
random blog post Блогът
Какво ще откриете тук
Блогът
blog post img Визитката

Визитните картички са един от най-популярните аксесоари за общуване в деловите среди. Смята се, че предшествениците на визитките се появяват първо в Китай някъде около II век. Тогава било прието към подаръците, изпращани на управниците и висши чиновници, задължително да се прикрепя и парче хартия, върху което се написвало името на подателя и пожелания за здраве, благополучие и дълголетие. Обикновено хартията била във формата на правоъгълник с малка дупка в левия й край, през която се прокарвала копринена лентичка за завързване на картичката към подаръка.
В края на 19 век, визитката започва да придобива вид и размер, подобен на този в наши дни.
Приетият размер за стандартен в България, и този който ние използваме, е 90х50мм. Стандартен е и за много други държави - Аржентина, Бразилия, Чехия, Хърватска, Естония, Финландия, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Латвия и др.
На запад обаче, този размер е намален с 5мм по ширина и увеличен с 5мм по височина, за да се стигне до стандартния за Франция, Германия, Италия, Англия, Испания, Австрия, Швейцария и Белгия - 85х55мм - размер много близък до този на кредитните карти и вероятно с идеята да заемат едно и също пространство.
В САЩ и Канада, естествено размерът е обвързан с инчове - 2 на 3.5 инча, или приблизително 89х51мм.
В крайна сметка, размерът не е от значение. Важно е как визитката представя Вас и вашия бизнес. Важна е дебелината на хартията, използваните цветове и типографията.

Последни
random blog post Визитките
Какво трябва да знаем за техните размери
random blog post Хартията
Малко информация относно характеристиките на хартията